Dilettant - morskab med alvor


Cirka hvert andet år sætter vi en amatørteaterforestilling op i Københoved Forsamlingshus. De andre år er der lokal revy.  

I vores dage er det en anledning til festligt samvær med høj underholdningsværdi, og normalt skaber de mange øveaftner og spændingen ved selve fremførelsen et godt sammenhold blandt de optrædende.   

Traditionen med dilettant stikker dog dybere. Den stammer fra dengang Skrave-området var en del af Tyskland. Tyskland gjorde meget, for at den indlemmede provins Slesvig (i dag det vi kalder Sønderjylland)  efter 1864 blev fortysket. Modtrækket blandt sønderjyderne var at holde fokus på dansk sprog og kultur især for de unge, og her var dilettant et vigtigt element. Både udøvernes og tilskuernes hukommelse for det danske sprog blev dyrket.

Ud over det sproglige og sociale, så er og var der også et økonomisk element. Således fortæller den lokalhistoriske bog, Københoved Bysamfund, denne historie på side 325:

Midt i 1880’erne var der et forskønnelsesudvalg i Københoved, og de arbejdede for at skaffe penge til træer, som kunne plantes langs med vejene igennem Københoved og en tjørnehæk langs med vejen ned til Skrave Kirke. Træer kostede penge, og derfor enedes man om at lave den første dilettantkomedie i sognet. Teatersal og scene var der ikke noget af dengang. Det var nogle år før det første forsamlingshus blev bygget. Som alternativ scene brugte man køreporten ved Københoved Kro (nuværende Københovedvej 35). Det har været en kold affære: lokalet var uden kakkelovn og med utætte døre. Scenen var bygget af løse brædder lagt oven på nogle træbukke. Kulisserne var et listeskelet beklædt med tapetpapir som vægge og et vognsegl, der kunne trækkes til side, gjorde det ud for fortæppe.  Dyrlæge Gram var instruktør, Niels P. Lyhne var teatermaler, og byens  ungdom opførte ”Abekatten” og ”Den tredje”.  Historien melder ikke noget om det økonomiske udbytte, men det har nok været begrænset.

Senere i 1948 blev der igen samlet penge ind via dilettant. Denne gang var det til udgivelsen af den lokalhistoriske bog Københoved Bysamfund. Her blev der et par aftner i november opført stykket ”Hjemstavn”. Stykket byggede på en virkelig begivehed i Skrave, som fandt sted omkring 1820, og stykkets personer havde samme navne som historiens. Temaet var troskaben mod slægtsgården og valg af ægtefælle for de voksne børn.

Dilettant er en særlig sønderjysk tradition, som ikke findes i samme omfang andre steder i Danmark.


Ingen kommentarer: